Ledelse i dagtilbud
Udgivelsen af dette temanummer bidrager til at styrke belysningen af ledelsesfeltet på dagtilbudsområdet. Temanummerets artikler stiller skarpt på udvalgte undersøgelsesspørgsmål, og de viser, hvordan vi kan blive klogere på dagtilbudsledelse i praksis gennem begrebslige blikke og empiriske iagttagelser.
Temanummerets artikler belyser, hvordan ledelse må influere på den pædagogiske opgaveløsning i spændingsfelter mellem politiske dagsordner, organisatoriske udfordringer og fagprofessionelle forståelser – i dagtilbuddets praksis.
Det er vanskeligt at overvurdere betydningen af dygtige dagtilbud, der kan løfte den pædagogiske opgave på en professionelt kvalificeret måde, til gavn for dagtilbuddets børn.
Dette temanummer ser gennem sine fem artikler udfordringerne for udvikling og opretholdelse af pædagogisk opgaveløsning af høj kvalitet i et ledelsesmæssigt perspektiv, og ledelsesudfordringerne kan siges at være både organisatoriske og faglige.
Artiklen viser, hvordan ledelse i dagtilbud har udviklet sig i spændingsfeltet mellem styring, faglighed og kultur. Forfatterne betoner betydningen af at fastholde pædagogik og pædagogisk arbejde som det centrale genstandsfelt for ledelse i et dagtilbud. I artiklen argumenterer forfatterne for et særligt perspektiv på ledelse i dagtilbud: som ledelse i og af et uenighedsfællesskab.
Forfatterne viser i artiklen, hvordan det strategiske ledelsesarbejde i dagtilbud kan udvikle og styrke den pædagogisk kvalitet gennem en bevidstgørelse om de intuitive praksisser i dagtilbuddet. Artiklen peger på, hvordan personalet gennem kompakte rutiner opbygger intuitive samarbejdsformer, hvilket bidrager til højere kvalitet i dagtilbuddets ’randzoner’. Forfatterne foreslår, at ledelsen integrerer disse i en helhedsorienteret kvalitetsforståelse.
Artiklen viser gennem et casestudie, hvordan en vejledende, undersøgende og indlevende praksis for ledelse af kvalitetsudvikling kan styrke den pædagogiske kvalitet i dagtilbud. Forfatteren peger på, at dokumentation og evaluering er tilbøjelig til at favorisere bestemte forståelser af pædagogisk kvalitet, og artiklen argumenterer på den baggrund for vigtigheden af en etisk-refleksiv forståelse af ledelse af kvalitetsudvikling i dagtilbud.
Artiklen viser ud fra analyser af interview med dagtilbudsledere fra forskellige kommuner og dagtilbudstyper, at lederne oplever ledelse i dagtilbud som et komplekst fænomen, hvor forskellige aspekter og aktører bidrager til at lede det pædagogiske arbejde. Artiklen giver på denne baggrund bud på, hvad ledere i dagtilbud skal være særligt opmærksomme på i koblingerne mellem de mange ledelsesbidrag, når det handler om den relevante faglighed.
Artiklen går helt tæt på de aktuelle ledelsesudfordringer for ledelse i dagtilbud i spændet mellem den politiske styrings forventninger til pædagogisk kvalitet og den organisatoriske realitet: Ledere skal fx gennem evalueringer håndtere børnenes læringsmiljø, lærerplanen som dynamisk redskab og en systematisk pædagogisk udvikling - i en tid med høj personaleomsætning. Forfatteren foreslår, at ledelse som et pragmatisk modtræk må satse på at opbygge den nødvendige kapacitet i det enkelte dagtilbuds konkrete kontekst.